1. Naložíme pec, připravíme dostatečného množství suchého dřeva- trámky, krajiny, suché větve.
  2. Rozděláme ohníček před topeništěm. Kouř prostupuje pecí a pomalu zahřívá výrobky uvnitř (2hod.)
  3. Postupně přesuneme žhavé uhlíky do prostoru topeniště a začneme pozvolna přikládat tenčí větve.
  4. Přikládáme suché krajiny, nebo trámky o délce cca 120cm tak, aby oheň v topeništi hořel rovnoměrně po celé délce topeniště (cca 4hod.)
  5. Kukrem v peci kontrolujeme plamen. Pokud plameny i nádoby splývají – mají jasnou žlutou barvu, teplota v peci dosáhla 1100°C, začneme redukovat.
  6. Redukce- do pece přiložíme zelené- trávu, olistěné větve apod. Zavřeme topeniště, zaklopíme komín. V této fázi nemá spalování dostatečný přísun kyslíku. Vznikne dým. Uvolněný kysličník uhelnatý se pokusí získat kyslík z nejbližšího zdroje tj. z předmětů v peci. Dojde k redukci. Redukované suroviny reagují změnou barvy. (30 – 60 min.)
  7. Uvolníme komín a otevřeme topeniště. Začneme znovu přikládat. Teď již plamen prochází z topeniště, přes prostor pece do komína. Z komína vystupuje zprvu žlutavý plamen. Ve chvíli kdy se jeho barva začne měnit na zelené až modré plameny, vystoupala teplota v topeništi k 1300°C.
  8. Přestaneme přikládat. Opět zamezíme přístupu vzduchu uzavřením otvorů. Pro tuto chvíli máme hotovo.
  9. Po 12ti až 15ti hodinách kdy teplota v peci klesne ji můžeme otevřít. Celý proces je velké dobrodružství, poněvadž je výsledek vždy velkým překvapením a každý vypálený kus je nenapodobitelný originál.

Plameny jsou štětec. Výrobky jsou plátno. Keramika je jen umění Plamene.